torsdag 18. november 2010

Derfor byter du ikkje arbeid med kona


Ein mann var svært sint over alt det harde arbeidet han gjorde på slåtta og bestemde seg for å byte arbeid med kona sin for ein dag, noko som resulterte i at fløyte og øl fløyt utover golvet då kjerringa kom heim.  Det såg ut som ein svinesti, har kona fortalt i etterkant. I tillegg er mannen no anmeldt av lensmannen for dyremishandling etter å ha sparka ein gris så den ble liggande, og bunde eit rep rundt halsen på ei ku og hang ho etter pipa slik at ho svede mellom himmel og jord.

mandag 11. oktober 2010

Busshistorie

Søvn. Jeg kunne gjort hva som helst for litt søvn. Øyelokkene er tunge som bly og jeg kjenner at jeg strever med å holde de oppe. Aldri mer skal jeg begynne å øve til en prøve kvelden før. Kulda biter som en klegg og jeg hakker tenner raskere enn et luftpressbor knuser betong. Bussen kommer, fem minutter forsinket som alltid. Og er det ikke den samme gamle sitronen som sitter bak rattet. Midtgangen ser ut som en krigssti. Jeg forserer barnevogner, sekker, vesker og en haug med folk. Finner det første og beste, setter meg ned, og sovner. Nesten. Stillheten som senket seg over meg ble brått avbrutt. Skal det ikke være lov å få noe fred her i verden? Maks uflaks at de krøket seg inn på bussen etter å ha vært på teater. Den ene roper til den andre om hvor bra teaterstykket var. Den andre hører ikke hva hun sier, og roper tilbake. Jeg skulle med glede ha spandert et høreapparat på henne. Og slik fortsetter det. Ingen fred å få. Skyt meg…

Seksordsnovelle


Gutt. Jente. To barn i vente.

torsdag 7. oktober 2010

William Shakespeare

William Shakespeare
William Shakespeare, ofte kalt ”Englands nasjonalpoet”, var poet og skuespillforfatter og er av mange regnet som den største dramatikeren som noen sinne har levd. Han skrev fantastiske skuespill og dikt som har tatt verden med storm, både før og etter hans død.
W
illiam Shakespeare ble døpt den 26. April 1564 i Stratford-upon-Avon i England og døde den 3. Mai 1616. Han refereres ofte til som ”skalden fra Avon” noe vi kan oversette til ”poeten fra Avon”. Shakespeares forfatterskap består av 38 skuespill, 154 sonetter, to lange fortellende dikt og flere andre dikt. Skuespillene hans har erobret verden og de fremføres oftere enn andre dramatikeres skuespill.
William Shakespeare ble født og oppvokst i Stratford-upon-Avon i England. Han var sønn av John Shakespeare, en suksessfull hanskemaker og alderman (bystyremedlem) fra Snitterfield og Mary Arden, datteren av en velstående jordeier og bonde. Da han var 18 år gammel giftet han seg med Anne Hathaway, som han senere fikk tre barn sammen med. Shakespeare reiste til London en gang mellom 1585 og 1592 hvor han startet sin karriere som skuespiller, forfatter, poet og ikke minst deleier av et skuespillerselskap ved navn Lord Chamberlain’s Men. Han vendte tilbake til sitt hjemsted omkring 1613 og døde tre år senere.
F
orfatterskapet til William Shakespeare består av et mangfold av skuespill, sonetter og dikt. Vi kan dele hans verker inn i fire forskjellige perioder. I perioden 1589-1594 skrev han både komiske og tragiske stykker med stoff fra Englands historie, som Richard III og Kong Henrik VI.
I perioden fra 1594 til 1599 fortsatte han med å skrive historiske stykker med bakgrunn i Englands historie. Fra 1599 til 1608 skrev han sine mest kjente stykker, dette var tragedier som Hamlet, Romeo og Juliet og Macbeth. Han skrev også noen komedier i den tredje perioden. I den fjerde og siste perioden skrev Shakespeare eventyrspill som for eksempel Stormen.
Det som er felles for alle han skuespill er at speiler Shakespeares livssyn og verdier, som ærlighet, troskap, mot og tillitt.
William Shakespeare var høyt verdsatt og respektert i sin tid som poet og skuespillforfatter, men på langt nær den heltestatusen han fikk på 1800-tallet hvor ble erklært et geni. Til og med i dag oversette og oppføres Shakespeares fantastiske skuespill på forskjellige teaterscener verden over.

mandag 4. oktober 2010

Biodikt om William Shakespeare

WILLIAM
Litteraturens Einstein.
En høyt verdsatt poet,
og skuespillforfatter.
Dramatikk han skrev,
med både tårer og latter. 
Hans verker har erobret hele verden,
til og med lenge etter gravferden. 
Hamlet,
Macbeth,
og Romeo og Juliet. 
Alle resultater av Shakespeare-maskineriet.
Litteraturens Einstein.
SHAKESPEARE

torsdag 23. september 2010

Internett

Internett er nok verdens mest fantastiske redskap, og noe du er helt nødt til å lære deg å bruke. Med internett kan man snakke med folk fra alle verdens hjørner, sende brev, spille spill, lete etter informasjon og mye, mye mer. Men for å kunne bruke internett trenger du en datamaskin. 
 
En datamaskin er firkantet og trenger elektrisitet for at man skal kan bruke den. Forestill deg at du åpner en bok som kun har to sider. Slik ser en datamaskin ut. På den ene siden har vi noe som vi kaller for en ”pc-skjerm”, denne viser deg bilder. På den andre siden har du mange bokstaver, tall og symboler. Når du trykker på en slik knapp med for eksempel en bokstav, kommer den bokstaven fram på pc-skjermen. Utrolig, eller hva? PC-skjermen viser deg bilder av det du gjør.
Man kan også klikke på skjermen for å velge noe. For å kunne gjøre dette trenger man en ”datamus”. En slik fungerer akkurat som en pekestokk.
Og så var det selve Internettet. Internettet er et slags digert spindelvev hvor alle sammen sitter fast. Når du har Internett, heter det ”å være koblet på internett”. Når du har koblet deg på internett er det bare å kjøre på. For å komme innpå internett bruker man datamusen til å klikke en spesiell plass på pc-skjermen, når du har gjort det er du kommet inn på internett.
Nå har du kommet godt i gang. Øverst på denne pc-skjermen ser man en avlang, hvit rute, hvor det er noen bokstaver. Her kan du skrive inn andre bokstaver for å komme deg inn på en ”internettside”, internettet består av mange, mange, mange slike sider. Da er det bare å prøve seg fram, og spør meg om du trenger hjelp til noe!

Costaricanske bananer

Costaricanske bananer

Costaricanske bananer (latin: costus bananus) tilhører bananfamilien. Den skiller seg ut fra vanlige bananer ved at den dyrkes under bakken i spesialdesignede drivhus .

De dyrkes i klaser på 40-50 bananer som graves opp etter å ha ligget et halvt år under bakken.

En costaricansk banan har et brunlig skall og veier ca. 200-300 g. og inneholder gjennomsnittlig 130 kcal. Den dekker 90 % av et voksent menneskes daglige behov for proteiner og kostfiber.


søndag 12. september 2010

Lekse til mandag 13.09.2010

No veit eg rett og slett ikkje kva eg skal gjere! I morgon skal vi feire dåpen til sonen vår. På forhand hadde vi bestilt kaker hos ein lokal bakar. Men då eg i dag skulle hente dei fikk eg vite at dei ikkje hadde skrive ned bestillinga mi! Kva skal eg gjere? Eg er så frustrert og stressa at du aner ikkje akkurat no. Eg klarar aldri å bake så mykje på nokre få timar. Heile dåpen er øydelagt...