torsdag 7. oktober 2010

William Shakespeare

William Shakespeare
William Shakespeare, ofte kalt ”Englands nasjonalpoet”, var poet og skuespillforfatter og er av mange regnet som den største dramatikeren som noen sinne har levd. Han skrev fantastiske skuespill og dikt som har tatt verden med storm, både før og etter hans død.
W
illiam Shakespeare ble døpt den 26. April 1564 i Stratford-upon-Avon i England og døde den 3. Mai 1616. Han refereres ofte til som ”skalden fra Avon” noe vi kan oversette til ”poeten fra Avon”. Shakespeares forfatterskap består av 38 skuespill, 154 sonetter, to lange fortellende dikt og flere andre dikt. Skuespillene hans har erobret verden og de fremføres oftere enn andre dramatikeres skuespill.
William Shakespeare ble født og oppvokst i Stratford-upon-Avon i England. Han var sønn av John Shakespeare, en suksessfull hanskemaker og alderman (bystyremedlem) fra Snitterfield og Mary Arden, datteren av en velstående jordeier og bonde. Da han var 18 år gammel giftet han seg med Anne Hathaway, som han senere fikk tre barn sammen med. Shakespeare reiste til London en gang mellom 1585 og 1592 hvor han startet sin karriere som skuespiller, forfatter, poet og ikke minst deleier av et skuespillerselskap ved navn Lord Chamberlain’s Men. Han vendte tilbake til sitt hjemsted omkring 1613 og døde tre år senere.
F
orfatterskapet til William Shakespeare består av et mangfold av skuespill, sonetter og dikt. Vi kan dele hans verker inn i fire forskjellige perioder. I perioden 1589-1594 skrev han både komiske og tragiske stykker med stoff fra Englands historie, som Richard III og Kong Henrik VI.
I perioden fra 1594 til 1599 fortsatte han med å skrive historiske stykker med bakgrunn i Englands historie. Fra 1599 til 1608 skrev han sine mest kjente stykker, dette var tragedier som Hamlet, Romeo og Juliet og Macbeth. Han skrev også noen komedier i den tredje perioden. I den fjerde og siste perioden skrev Shakespeare eventyrspill som for eksempel Stormen.
Det som er felles for alle han skuespill er at speiler Shakespeares livssyn og verdier, som ærlighet, troskap, mot og tillitt.
William Shakespeare var høyt verdsatt og respektert i sin tid som poet og skuespillforfatter, men på langt nær den heltestatusen han fikk på 1800-tallet hvor ble erklært et geni. Til og med i dag oversette og oppføres Shakespeares fantastiske skuespill på forskjellige teaterscener verden over.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar